+381 12 638 614Позови нас

Михољски сусрети села – Војилово

ТО ГОЛУБАЦ

ТО ГОЛУБАЦ

Михољски сусрети села – Војилово

У оквиру општине Голубац, Месне заједнице Војилово, Туристичке организације Голубац, а под покровитељством Министарства за бригу о селу, одржани су трећи по реду "Михољски сусрети села" на територији општине Голубац. Први пут је ова манифестација одржана 2021. године у Браничеву, затим 2022. године у Добри, а ове године у Војилову. Домаћа радиност, сувенири, храна, као и разни други ручно израђени производи били су изложени на 13 штандова.

Кроз целодневни програм представљени су народни обичаји, стваралаштво, музика, игра, спортска надметања и промовисан је традиционалан начин живота, као и културно-историјско наслеђе.

Поред такмичења у традиционалним спортским и забавним дисциплинама, приређене су изложбе материјалног и нематеријалног културног наслеђа Војилова, као и едукативне радионице за децу и одрасле: ткање, дрводељство, прављење сира, представљање и брање лековитог биља, као и презентација испирања злата, што је представило Удружење "Златно руно" из Волује.

Најбољим екипама, појединцима и учесницима ове манифестације додељене су медаље, дипломе и захвалнице, а посетиоци су имали прилику да се подсете старих народних обичаја и да уживају у локалном стваралаштву, традиционалним играма и песмама, али и спортским и кулинарским надметањима.

Домаћин четвртих "Михољских сусрета села" следеће године ће бити насеље Малешево, које је ове године добило награду за најлепшу свадбарску погачу.

Осим такмичења у спортском делу програма, приказан је и богат културно-уметнички програм у којем су наступили КУД "Браничево" из Браничева, КУД Народне библиотеке Голубац и КУД "Штуле" из Волује.

Општини Голубац је од стране Министарства за бригу о селу одобрена апликација за суфинансирање спровођења активности око организације манифестације "Михољски сусрети села - Војилово 2023."

Циљ овог пројекта је да се туризам подигне на виши ниво, да овај крај постане препознатљива туристичка дестинација у овом делу Доњег Подунавља, али и да нове генерације остану овде на свом огњишту и да тако дају свој допринос развоју општине. Реализацијом оваквих пројеката доприноси се развоју насеља на територији општине Голубац.

Arrow
Arrow

подели вест

Остале
новости

Sajam-Dunava-kotlic-na-Dunavu
Јубиларни 15. Сајам Дунава од 28. до 30. јула у Голупцу
Mitska i fantastična bića Golupca
Митска и фантастична бића Голупца
Banja-Luka-4
Туристичка понуда Голупца поново осваја срца посетилаца на Сајму у Бања Луци