Miholjski susreti sela – Vojilovo

TO GOLUBAC

TO GOLUBAC

Miholjski susreti sela – Vojilovo

U okviru opštine Golubac, Mesne zajednice Vojilovo, Turističke organizacije Golubac, a pod pokroviteljstvom Ministarstva za brigu o selu, održani su treći po redu "Miholjski susreti sela" na teritoriji opštine Golubac. Prvi put je ova manifestacija održana 2021. godine u Braničevu, zatim 2022. godine u Dobri, a ove godine u Vojilovu. Domaća radinost, suveniri, hrana, kao i razni drugi ručno izrađeni proizvodi bili su izloženi na 13 štandova.

Kroz celodnevni program predstavljeni su narodni običaji, stvaralaštvo, muzika, igra, sportska nadmetanja i promovisan je tradicionalan način života, kao i kulturno-istorijsko nasleđe.

Pored takmičenja u tradicionalnim sportskim i zabavnim disciplinama, priređene su izložbe materijalnog i nematerijalnog kulturnog nasleđa Vojilova, kao i edukativne radionice za decu i odrasle: tkanje, drvodeljstvo, pravljenje sira, predstavljanje i branje lekovitog bilja, kao i prezentacija ispiranja zlata, što je predstavilo Udruženje "Zlatno runo" iz Voluje.

Najboljim ekipama, pojedincima i učesnicima ove manifestacije dodeljene su medalje, diplome i zahvalnice, a posetioci su imali priliku da se podsete starih narodnih običaja i da uživaju u lokalnom stvaralaštvu, tradicionalnim igrama i pesmama, ali i sportskim i kulinarskim nadmetanjima.

Domaćin četvrtih "Miholjskih susreta sela" sledeće godine će biti naselje Maleševo, koje je ove godine dobilo nagradu za najlepšu svadbarsku pogaču.

Osim takmičenja u sportskom delu programa, prikazan je i bogat kulturno-umetnički program u kojem su nastupili KUD "Braničevo" iz Braničeva, KUD Narodne biblioteke Golubac i KUD "Štule" iz Voluje.

Opštini Golubac je od strane Ministarstva za brigu o selu odobrena aplikacija za sufinansiranje sprovođenja aktivnosti oko organizacije manifestacije "Miholjski susreti sela - Vojilovo 2023."

Cilj ovog projekta je da se turizam podigne na viši nivo, da ovaj kraj postane prepoznatljiva turistička destinacija u ovom delu Donjeg Podunavlja, ali i da nove generacije ostanu ovde na svom ognjištu i da tako daju svoj doprinos razvoju opštine. Realizacijom ovakvih projekata doprinosi se razvoju naselja na teritoriji opštine Golubac.

Arrow
Arrow

podeli vest

Ostale
novosti

54049D44-CF75-4ADC-A25C-042C6AA0FAA0
Otvaranje Novogodišnjeg bazara u Golupcu
Mihosljski susreti u selu Dobra
Miholjski susreti sela
_MG_4448
Danuvina Alacris, replika rimskog broda je stigla u Golubac