+381 12 638 614Позови нас

Сајам Дунава 2022.

ТО ГОЛУБАЦ

ТО ГОЛУБАЦ

Сајам Дунава 2022.

Већ 14 година Сајам Дунава у Голупцу на најбољи начин представља вредности и културну баштину ове подунавске општине која заузима све значајније место у туризму Србије и региона. Последњег викенда у јулу Голубац посебно оживи због целодневних дешавања на више локација, намењених различитим узрастима и интересовањима.

Етно двориште у градском парку, Змајево село, средњовековно село у Тврђави Голубачки град, традиционални „Голубачки котлић“ , спортка такмичења и вечерњи културно-забавни програми сликовито представљају Голубац и његово залеђе у времену данашњем и времену прошлом.

На „Голубачком котлићу“ одрастале су генерације мајстора рибље чорбе будући да ова манифестација траје дуже од пола века. Гастрономска манифестација такмичарског карактера у Голупцу се организује од 1965. године и једна је од најстаријих и најмасовних такмичења у припремању рибље чорбе у Србији. Дегустација се препоручује јер рибља чорба је најукуснија са погледом на Дунав.

Осим кулинарске, на Сајму Дунава, пажња се поклања и етно баштини. Градски парк у Голупцу у сајамске дане постаје Етно двориште у коме своје умеће и рукотворине представљају произвођачи из свих крајева Србије.

Уз Етно двориште сместило се Змајево село са занимљивим презентацијама и радионицама за одрасле и децу. У њему ће најмлађи посетиоци Сајма Дунава овладавати циркусим вештинама, уз уметници Татјану Карабашевић учити да сликају и уживати у позоришној представи за децу „Цеца Переца“. Деци се у забави могу придружити и одрасли.

Вратићемо вас и без времеплова у средњи век. Потребно је да само уђете у комплекс „Тврђава Голубачки град“ и бићете у средњовековном селу. На вас чекају витезови и принцезе, спремни да открију тајне - како су живели, чиме су се хранили и лечили људи у средњем веку.

Пошто је Дунав код Голупца „широк као море“ и пружа одличне услове за спортове на води, део Сајма Дунава су и демонстрација и такмичење у једрењу, такмичење у пецању на пловак за јуниоре и сениоре, као и такмичење у одбојци на песку.

Сајам Дунава наставља да „живи“ пуном снагом и након заласка сунца. Из Етно дворишта, Змајевог и средњовековног села и спортских терена, епицентар дешавања сели се на летњу позорницу у Голупцу.

Богатство етно различитости којима се одликује Србија представиће културно-уметничка друштва из свих крајева наше земље, а завршница дана резервисана је за концерте познатих музичких група – Легенди и Зане.

Поред многобројних спонзора, овогодишњи догађај је подржао и пројекат “ЕУ за културно наслеђе и туризам” који финансирају Европска унија и Немачка Влада, а спроводи Немачка организација за међународну сарадњу ГИЗ.

Добро нам дошли у Голубац!

Arrow
Arrow

подели вест

Остале
новости

Novosti-Mitska-bića-(naslovna)
Митска и фантастична бића Голупца
Konferencija za stejkholdere projekta DANUrB u Golupcu 2
DANUrB+ регионална конференција стејкхолдера у Голупцу
Utvrdjavanje 2022 - Ram - Golubac
Промотивна бициклистичка вожња - Утврђавање 2022